TŰZMADÁR HÁZ SEGÍTŐ FOGLALKOZÁSOK

Társ-szervezetek

Hírlevél fel- és leiratkozás
esetén kérjük, küldjön e-mailt vagy telefonáljon.

A Tűzmadár történet

A Tűzmadár történet:

Alapítványunk teljes neve: Tűzmadár Alapítvány a Minőségi Életért

A Tűzmadár név már 1999-ben felmerült annak aprópóján, hogy mikor az élet teljesen és reménytelenül összeomlani látszik, akkor is képesek lehetünk hamvainkból életünket újjáépíteni. Majd 2002-ben, a daganatos betegekkel dolgozva már kibontakozott a Tűzmadár komplex támogatói és a gyógyítást kiegészítő program. A Tűzmadár, mint önálló és országos lefedettséget biztosítani kívánó alapítvány gondolatát 2005-ben az a sürgető szükségszerűség vetette fel, hogy a daganatos megbetegedések száma évről évre növekszik, mégis kevés az olyan szakember, akihez a rákbetegek segítségért fordulhatnának speciális lelki, pszichoszociális problémáik megoldásával, kezelésével kapcsolatban. Olyan központot és lokális központok hálózatát kívántuk létrehozni, ahol onkológiában jártas pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok, tanácsadók ésés az életminőséget támogató szakemberek összefogottan, team munkában dolgoznak azért, hogy a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak minél komplexebb, sokrétűbb segítséget nyújthassunk a gyógyulás vagy a betegséggel való együttélés folyamatában.
A daganatos beteg számára megváltozik a világ. Csökken munkaképessége, változik a családban betöltött szerepe, fizikai és lelki erőnléte, egzisztenciális helyzete, életminősége. A gyógyulás elérése akár évekig tartó folyamat eredménye is lehet, miközben a beteget folyamatosan a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság érzése gyötri. Az új helyzettel való együttélés nem csak az érintettek, hanem a családtagok számára is nehéz feladatot jelent. Az érzelmi és fizikai terhekkel való megbirkózás néha emberfeletti erőfeszítéseket kíván.

Az életbe és a hétköznapi létbe való visszatérést, egy élhető, minőségében kielégítő élet újrateremtését, akárcsak átmenetileg is, szolgálja a Tűzmadár Alapítvány.

Küldetésünk, céljaink:

Nevünk magában hordozza legfontosabb elveinket, céljainkat, terveinket. A rákbetegség sötét képzetét legyőző, fényhozó madár erőt és reményt sugárzó alakját választottuk jelképünknek:

A Tűzmadár az újrakezdés, az újra születés univerzális szimbóluma, a nap, a nemesség, egyediség és gyengédség hordozója. Fény, szépség és béke, győzelem a halál felett, hit és állandóság tartozik jelentései közé.

Ezeket az értékeket valósítja meg és közvetíti alapítványunk. Küldetésünknek tekintjük, hogy tevékenységünk, kutatásaink segítségével hozzájáruljunk a rák kialakulásának jobb megértéséhez, a daganatos betegek gyógyulásához, a betegek és hozzátartozóik esetében is a betegség bármely fázisában felmerülő testi – lelki problémák rendezéséhez, a rehabilitációhoz, illetve az életbe való visszagyógyuláshoz.