Csoportos foglalkozások

Csoportos foglalkozások

FONTOS!  Egyszerre csak EGY csoport- és vagy művészeti foglalkozásra lehet járni, amikor azok képzés jellegűek, ie. 4-10 alkalmasak és otthoni munkát is igényelnek, azaz MINDEN foglalkozást a Beteg Haladási napló követése szerint, a pszichológussal egyzetetve lehet elkezdeni.  

MBCR – Megküzdésprogram (7+1 alkalom)
Éber figyelmen alapuló program rákbetegeknek

Az "MBCR" angol rövidítés a tudatos jelenlétre épülő, a rákbetegséggel való megküzdést segítő program elnevezése.
Programunk folyamatos biztosításában kulcsfontosságú szerepet tölt be a Tarpai Emese Body-Mind Centrum, mely a Tűzmadár Alapítványon belül a tudatos jelenlét, éber figyelem fejlesztését szolgálja. A program gerincét a test és lélek egységének erősítése, a szorongás, stressz okozta terhek feldolgozása, a belső növekedést serkentő kreatív folyamatok beindítása képezi. Eszközül hívjuk ehhez a pszichoedukációt, vagyis a rákbetegséghez és a hozzá kapcsolódó lelki-szociális problémák kezeléséhez szükséges ismereteket, valamint stresszkezelő módszereket, az érzelmek feldolgozását, az egészséget támogató életmód tervezését, kialakítását, stb.

Programunkban igyekszünk minden jelentkező számára biztosítani pszichológussal, gyógytornásszal, illetve dietetikussal folytatható konzultációkat, valamint a testi-lelki állapot felmérését szolgáló értékelő rendszereket, melyek segítségével kijelölhetők azok a kritikus területek, állapotok, melyek gyógyítást, fejlesztést igényelnek.

A program intenzív (8 héten át heti 1x3 óra), kis létszámú (maximum 10 fő) csoportokkal zajlik, és személyre szabott instrukciókkal, szoros visszacsatolással, rendszeres gyakorló anyaggal segíti a tudatos jelenléthez szükséges testi-lelki kapcsolat kialakítását. A tudatos jelenlét, éber figyelem azt jelenti, hogy az adott személy minden pillanatban tudatában van annak, mi történik vele, illetve körülötte. Mit, miért csinál, hogyan érez a teste különböző tevékenységek során? Hogyan és mit jelez a teste, ha kimerült, feszült vagy éhes? Hogyan éli meg a feszültséget az egész teste? Az éber figyelem állapotában az ember minden pillanatban képes kapcsolatba kerülni érzelmeivel, gondolataival és kezelni tudja nyugtalanító gondolatai következményeit. Az MBCR megtanít arra, hogy saját életünk tudatos alakítói, kontrollálói legyünk, ne pedig passzív elszenvedői.

A tanfolyamokra folyamatosan lehet jelentkezni. Kifejezetten olyanok számára javasoljuk, akik tanácstalanok abban, hogyan és mit tegyenek saját gyógyulásukért, hogyan járuljanak hozzá a betegséggel való megküzdéshez. A programot hozzátartozók számára is ajánljuk. Nem csak a rájuk háruló feszültségek, és egyéb problémák kezelésében nyújthat segítséget, hanem a beteg hozzátartozó megfelelő támogatásában is.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes, pszichológus,MbCR és keleti mozgás és meditáció oktató
Időtartam: 8 alkalom,  heti 1x3 óra

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Williams ÉletKészség tréning (7+1 alkalom)

A résztvevők a mindennapi életben alkalmazható készségeket sajátítanak el, amelyek segítik stressz-megélésük okainak minél pontosabb felismerését, a stressz káros hatásainak csökkentését. Az itt elsajátított készségeknek alapvonása, hogy tudjuk/megtanuljuk saját érdekeinket képviselni, tekintettel a másik emberre, de mégis hatékonyan. Ezzel az önmagunkat érvényesítő nyitottsággal, önálló „egész” emberré tevő egészségünket is újrateremthetjük.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti:  mindenkori felkért WÉK képző
Időtartam: heti 1x2 óra, 7 alkalom (+1 nulladik)

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Simonton  alapú Gyógyító képzelet tréning - Belső erőforrásainkkal a rák ellen (8+1 alkalom)

Ez a komplex módszer a test és az elme közötti kapcsolat erősítésére épít, egyfajta „biofeedback”. Célja a betegség-gyógyítás-egészség folyamatának képi úton való megjelenítése (vizualizáció és imagináció), az élet értelmét adó célok meghatározása, kiegyensúlyozott érzelmi állapot létrehozása és a családi támasz erősítése.
A Simonton módszer segítségével visszaszerezhetjük a kontrollt életünk történései felett, és a kiszolgáltatott, passzív élethelyzetből egy aktív, résztvevő szerepbe kerülhetünk.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Matuszka István, személyközpontú tanácsadó, Simonton képző, mentálhigiénés szakember, irodalomterapeuta jelölt
Időtartam: heti 1x2 óra, 8 alkalom (+1 nulladik)

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Gyógyító képzelet és irodalom -  (8+1 alkalom)

Az MBCR Simonton egy komplex módszer, a test és az elme közötti kapcsolat erősítésére épít. Célja a betegség-gyógyítás-egészség folyamatának képi úton való megjelenítése (vizualizáció és imagináció), az élet értelmét adó célok meghatározása, kiegyensúlyozott érzelmi állapot létrehozása és a családi támasz erősítése. 

A mindfulnessel kiegészült program a tudatos jelenlét kialakítását segíti, mely a pillanatban megélt testi, érzelmi és mentális történések folyamatos regisztrálását teszi lehetővé.Támogatva ezzel a betegséggel való megküzdést és az egészségben maradást.

Különféle meditációk, légző gyakorlatok, jóga, relaxáció, vizualizáció-imagináció tartozik a tanulnivalók közé.

Vezeti: Matuszka István, személyközpontú tanácsadó, Simonton képző, mentálhigiénés szakember, irodalomterapeuta jelölt

Időtartam: heti 1x3 óra, 8 alkalom (+1 nulladik), szerdán délelőtt

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

 FIGYELEM!

Az MBCR, SIMONTON, WILLIAMS, vagy ASSZERTIVÍTÁS és AUTOGÉN TRÉNING tanfolyamok párhuzamosan nem végezhetők, mivel otthoni feladatokat és gyakorlásokat is tartalmaznak, melyek nélkül az eredményesség hatásfoka csökken! 

Asszertivitás tréning (5 vagy 8 alkalom)

Az asszertív (önérvényesítő) viselkedés és kommunikáció a pozitív és negatív gondolataink, érzéseink, szándékaink nyílt, őszinte és egyenes, direkt módon való kifejezésének képessége. Érdekeink érvényesítése mások érdekeinek tiszteletben tartása mellett. Segít, hogy felelősséget vállaljunk magunkért és tetteinkért anélkül, hogy másokat bírálnánk vagy hibáztatnánk. Segít konstruktív megoldást találni akkor, amikor a konfrontáció elkerülhetetlen.

A tréning elméleti és gyakorlati elemeket ötvözve saját példák, élmények, tapasztalatok elemzésén keresztül vezeti rá a résztvevőket az asszertív kommunikáció használatának előnyeire. Javulnak emberi kapcsolataik, mindennapjaik során kevesebb stresszt élnek meg, személyiségük pozitívan változik, napjaik harmonikusabban telnek, és ezáltal sokat tesznek egészségük visszanyerése vagy fenntartása érdekében.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti:  Ruzsa Ágota, asszertivítás oktató, Surrey Egyetem, Human Potential Research program, 1988
Időtartam: 8x2 óra 

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Relaxáció - Autogén Tréning tanfolyam (10-12 alkalom)

A relaxáció tudatunk erejének mozgósítása testi és lelki egészségünk védelmében. Az autogén tréning (AT) a stressz leküzdésének egyik leghatékonyabb, Nyugaton kifejlesztett módszere, mely egyszerű mentális gyakorlatok sorából áll.

Vezetésemmel a Schultz-féle klasszikus Autogén-tréninget tanuljuk, heti másfél órában, összesen 10 alkalommal, ebbe beleszámít az első, tájékoztató előadás, és az utolsó lezáró foglalkozás is. 

Ennyi idő alatt, csak napi, rendszeres otthoni gyakorlás mellett, fokozatosan, lépésről lépésre haladva lehet „autogén” (önszuggesztív) módon elsajátítani ezt a relaxációs eljárást!
Az Autogén Tréning tehát, nyugodt fizikai állapotban végzendő, mentális gyakorlatok sorozata, egy befelé forduló passzív koncentráció, melynek hatására a feszültségek leépülnek, feloldódnak, és az egyre növekvő belső nyugalom és higgadtság elérésével  harmonikusabbá válnak a test akaratlagos és vegetatív folyamatai.

A rendszeres gyakorlással javul a konfliktuskezelő és teljesítőképesség, a koncentráló,  és megjegyző képesség, csökkenek az elalvási és átalvási zavarok, fájdalomcsillapítás érhető el a fájdalomküszöb eltolásával, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válhatunk a mindennapjainkban

A tizedik alkalom, minden csoport végén, nyílt gyakorló nap valamennyi Tűzmadár Alapítványnál Autogén Trénget végzettek számára.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Harasztovich Edit mentálhigiénés szakember (SOTE képzés) és AT oktató (MRSZE képzés)
Időtartam: heti 1x2 óra, 12 alkalom, hétfői napon 16-18 óráig

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.

Egyéni konzultáció csoporttagoknak: a foglalkozás előtt (50 perc) előzetes bejelentkezést követően vehető igénybe (ingyenes)

 

 

"Erőt meríteni a stresszből" - a meditáció segítségével  (4 alkalom)

Könnyen elsajátítható meditációs gyakorlatok segítségével megtanuljuk a stressz energiáját a hasznunkra fordítani. Olyan meditációs gyakorlatokat ismerünk meg, amelyek segítségével támogatni tudjuk belső szerveink működését, elérhetjük, hogy idegrendszerünk és testi energiáink kiegyensúlyozottá váljanak, hogy negatív érzéseink pozitív hajtóerővé transzformálódjanak.

A meditációk egyensúlyt és nyugalmat teremtenek bennünk, örömtelivé tesznek, ellazítanak, növelik a tudatosságunkat.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes pszichológus, meditáció oktató
Időtartam: 5 alkalom, heti 1x 1 óra

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT. 

Szeretet tere-ősök nyomában

Bert Hellinger is felfigyelt arra, hogy testi-lelki bajaink kialakulását akár generációkon átívelő működési mechanizmusok is befolyásolhatják. Úgy tűnik, mintha sorsunk elválaszthatatlanul összefonódna a kibővített családunk tagjainak sorsával. A tagokból álló egészt Hellinger „családi léleknek” nevezi. Ebbe a nagy egészbe ágyazódik bele az egyes ember élete, és sokszor oly módon irányítja azt, hogy az illető arról nem is tud. A család- és rendszerállítás egy olyan módszer, amellyel az emberek által tudatosan nem érzékelt, csak gátló hatásában megmutatkozó kötések és kapcsolódások felderíthetők és gyakran oldhatók.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház 
A foglalkozást vezeti: Ruzsa Ágota, rendszerállító facilitátor (Peter Orban Symbolon Intézet, Németország), vagy  Dr. Angster Mária, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta
Időtartam: havi 1 alkalom, 3-5 óra

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.

 

Támasz csoport hozzátartozóknak (5 alkalom)

A programot daganatos betegeket gondozóknak, hozzátartozóknak és mindazoknak szervezzük, akik ebben a nehéz helyzetben segítőként működnek közre. A program feszültségoldó technikákat tanít, és segíti a támaszt nyújtó családtagra, partnerre nehezedő érzelmi problémák feldolgozását. A gondok megosztása, a saját problémák átgondolása, a feszültségeket előidéző helyzetek megbeszélése egy hasonló helyzetben lévő és egymást támogató csoportban megóv a nehézségek okozta kifáradástól és kiégéstől. Saját problémáink rendezése energiát szabadít fel, és még több erőt ad a szeretett beteg személy támogatásához.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Harasztovich Edit mentálhigiénés szakember, SOTE képzés  

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Időtartam: 5 alkalom, kéthetenként hétfői napokon 16-18 óráig
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

 

Éber figyelemalapú kölcsönös önsegítő és támaszadó foglalkozás - MbCC Mindfulness alapú Co-counselling I. 

Az érzelmeink feldolgozását segítő és a mély, odafigyelő társas támogatást fejlesztő kurzus. Életvezetésünk, traumatikus élményeink lehetőséget adnak arra, hogy lelkünk rejtett zugaiban  megbújva és szaporodva irányítsák magatartásunkat és ezzel befolyásolják életünk további alakulását. A feldolgozást sokszor katartikus élményeken át éljük meg, néha lassan, észrevétlenül alakul a folyamat, máskor külső segítségre van szükség. A Co-counselling (kölcsönös tanácsadás) módszerének kidolgozója John Heron azok számára ajánlja rendszerét, akik szeretnének rálátni és megszabadulni régóta őrizgetett  érzelmeiktől és ebben a feldolgozó munkában szeretnének segítséget kapni társaiktól és támogatást nyújtani egymásnak. A Co-Co tréningek olyan technikák elsajátítására adnak lehetőséget, melyek mindkét irányban hatékonyabbá teszik az érzelmek feldolgozását, miközben erősítik az éber figyelem alapú jelenlétet, amely a stresszkezelésben, a másokra és önmagunkra figyelésben rendkívül fontos és lelket erősítő képességgé tud válni. Itt a Tűzmadárban e képzés 2 nagy részre osztjuk, ahol a kezdő 16 órában megerősítjük önmagunkat, felismerjük, jobban rálátunk érzelmeinkra, elmélyítjük figyelmünket önmagunkra irányítva és a társas segítő ülések gyakorlása során a másikra figyelve. 
Mindeközben érzékeny és támogató gyógyulást erősítő közösségi tér alakul ki, amelyben felszabadulást, játékosságot és a nehézségek mellett is örömteli pilalnatokat tudunk átélni és közösen egymásnak teremteni.

Helyszín: Tűzmadár Ház 
A foglalkozást vezeti: Ruzsa Ágota, MbCT és co-counselling oktató 
Időtartam: 12-24 óra
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.

 

Fókuszolás.  

Empátia önmagunkkal: Fókuszolás – megoldások belső forrásból

A fókuszolás egy önismereti módszer, amely arra a felismerésre épít, hogy létezik egyfajta belső bölcsesség, ami testérzetekben nyilvánul meg, és ezzel az energiával a figyelem tudatos irányításával kapcsolatba léphetünk.
Amikor olyan kifejezéseket használunk, hogy „repes a szívem”, „borsózik a hátam”, „gombóc van a torkomban”, ezzel a réteggel vagyunk kapcsolatban. Ezek a jelzések mindig őszinték, és nagyon pontosan jelzik a valóságos érzelmi viszonyulásokat, szemben a megfogalmazott és kimondott gondolatokkal, ahol már előfordulhat ferdítés, tudattalanul is. A testben, az ember zsigereiben megvan a lelki helyzetmegértés kulcsa, csak tudni kell figyelni a jelzéseire. A fókuszolás hatékonyan segít testünk és elménk „párbeszédében”.
Az alkalmakon megismerkedünk a fókuszolás alapjaival, elsajátítjuk a bevezető lépéseket. A tréning elvégzése után már lehet a módszert önállóan is alkalmazni. A foglalkozás széken ülve folyik, nem igényel különösebb rákészülést, átöltözést.

Helyszín: Tűzmadár Ház 
A foglalkozást vezeti:  

Támogatói hozzájárulás:  
Időtartam: 
Szükséges eszközök: 

Ez a foglalkozás 2021. 2.felében fog indulni.

 

Eseménynaptár

Facebook

Cikkek


Képmás magazin 2019-12-15 17:46

Életmentő lehet a rákbetegek lelki gondozása

részletek

Itt minden szónak súlya van 2015-06-29 12:44

A beteg és a „többiek”

részletek

Lélekben is gyógyulni kell 2013-11-10 20:29

A rák diagnózisa olyan mint a cunami: ahol előző nap még boldog párok sétáltak a tengerparton, ott másnap a pusztulás és romok képei fogadnak...

részletek