Segítő szolgáltatásokTájékoztató anyagokÖnkéntességRólunk írtákPartnereinkElérhetőségek

Email:
tuzmadar@tuzmadaralapitvany.hu
tuzmadaralapitvany2@gmail.com


Mobil:
06 30 790 3841; 


Bankszámlaszám:
10300002-20249829-00003285

 

Adószám:

18120763-1-41


Hírlevél fel- és leiratkozás
esetén kérjük, küldjön e-mailt vagy telefonáljon.

Csoportos terápiák

Csoportos terápiák

MBCR – Megküzdésprogram (7+1 alkalom)
Éber figyelmen alapuló program rákbetegeknek

Az "MBCR" angol rövidítés a tudatos jelenlétre épülő, a rákbetegséggel való megküzdést segítő program elnevezése.
Programunk folyamatos biztosításában kulcsfontosságú szerepet tölt be a Tarpai Emese Body-Mind Centrum, mely a Tűzmadár Alapítványon belül a tudatos jelenlét, éber figyelem fejlesztését szolgálja. A program gerincét a test és lélek egységének erősítése, a szorongás, stressz okozta terhek feldolgozása, a belső növekedést serkentő kreatív folyamatok beindítása képezi. Eszközül hívjuk ehhez a pszichoedukációt, vagyis a rákbetegséghez és a hozzá kapcsolódó lelki-szociális problémák kezeléséhez szükséges ismereteket, valamint stresszkezelő módszereket, az érzelmek feldolgozását, az egészséget támogató életmód tervezését, kialakítását, stb.

Programunkban igyekszünk minden jelentkező számára biztosítani pszichológussal, gyógytornásszal, illetve dietetikussal folytatható konzultációkat, valamint a testi-lelki állapot felmérését szolgáló értékelő rendszereket, melyek segítségével kijelölhetők azok a kritikus területek, állapotok, melyek gyógyítást, fejlesztést igényelnek.

A program intenzív (8 héten át heti 1x3 óra), kis létszámú (maximum 10 fő) csoportokkal zajlik, és személyre szabott instrukciókkal, szoros visszacsatolással, rendszeres gyakorló anyaggal segíti a tudatos jelenléthez szükséges testi-lelki kapcsolat kialakítását. A tudatos jelenlét, éber figyelem azt jelenti, hogy az adott személy minden pillanatban tudatában van annak, mi történik vele, illetve körülötte. Mit, miért csinál, hogyan érez a teste különböző tevékenységek során? Hogyan és mit jelez a teste, ha kimerült, feszült vagy éhes? Hogyan éli meg a feszültséget az egész teste? Az éber figyelem állapotában az ember minden pillanatban képes kapcsolatba kerülni érzelmeivel, gondolataival és kezelni tudja nyugtalanító gondolatai következményeit. Az MBCR megtanít arra, hogy saját életünk tudatos alakítói, kontrollálói legyünk, ne pedig passzív elszenvedői.

A tanfolyamokra folyamatosan lehet jelentkezni. Kifejezetten olyanok számára javasoljuk, akik tanácstalanok abban, hogyan és mit tegyenek saját gyógyulásukért, hogyan járuljanak hozzá a betegséggel való megküzdéshez. A programot hozzátartozók számára is ajánljuk. Nem csak a rájuk háruló feszültségek, és egyéb problémák kezelésében nyújthat segítséget, hanem a beteg hozzátartozó megfelelő támogatásában is.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes
Időtartam: 8 alkalom,  heti 1x3 óra

Támogatói hozzájárulás:: 5.000Ft/tanfolyam
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Williams ÉletKészség tréning (7+1 alkalom)

A résztvevők a mindennapi életben alkalmazható készségeket sajátítanak el, amelyek segítik stressz-megélésük okainak minél pontosabb felismerését, a stressz káros hatásainak csökkentését. Az itt elsajátított készségeknek alapvonása, hogy tudjuk/megtanuljuk saját érdekeinket képviselni, tekintettel a másik emberre, de mégis hatékonyan. Ezzel az önmagunkat érvényesítő nyitottsággal, önálló „egész” emberré tevő egészségünket is újrateremthetjük.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: 
Időtartam: heti 1x2 óra, 7 alkalom (+1 nulladik)

Támogatói hozzájárulás: 5.000Ft/tanfolyam 
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Simonton tréning - Belső erőforrásainkkal a rák ellen (8+1 alkalom)

Ez a komplex módszer a test és az elme közötti kapcsolat erősítésére épít, egyfajta „biofeedback”. Célja a betegség-gyógyítás-egészség folyamatának képi úton való megjelenítése (vizualizáció és imagináció), az élet értelmét adó célok meghatározása, kiegyensúlyozott érzelmi állapot létrehozása és a családi támasz erősítése.
A Simonton módszer segítségével visszaszerezhetjük a kontrollt életünk történései felett, és a kiszolgáltatott, passzív élethelyzetből egy aktív, résztvevő szerepbe kerülhetünk.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Matuszka István
Időtartam: heti 1x2 óra, 8 alkalom (+1 nulladik)

Támogatói hozzájárulás:: 5.000Ft/tanfolyam
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Simonton MBCR - Mindfulness alapú  Simonton csoport (8+1 alkalom)

Az MBCR Simonton egy komplex módszer, a test és az elme közötti kapcsolat erősítésére épít. Célja a betegség-gyógyítás-egészség folyamatának képi úton való megjelenítése (vizualizáció és imagináció), az élet értelmét adó célok meghatározása, kiegyensúlyozott érzelmi állapot létrehozása és a családi támasz erősítése. 

A mindfulnessel kiegészült program a tudatos jelenlét kialakítását segíti, mely a pillanatban megélt testi, érzelmi és mentális történések folyamatos regisztrálását teszi lehetővé.Támogatva ezzel a betegséggel való megküzdést és az egészségben maradást.

Különféle meditációk, légző gyakorlatok, jóga, relaxáció, vizualizáció-imagináció tartozik a tanulnivalók közé.

Vezeti: Fedor Mariann, klinikai pszichológus és Ruzsa Ágota, MBCT oktató

Időtartam: heti 1x3 óra, 8 alkalom (+1 nulladik), szerdán délelőtt

Támogatói hozzájárulás: 5.000Ft/tanfolyam
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

 FIGYELEM!

Az MBCR, SIMONTON, WILLIAMS, vagy AUTOGÉN TRÉNING tanfolyamok párhuzamosan nem végezhetők, mivel otthoni feladatokat (gyakorlásokat) tartalmaznak, melyek nélkül az eredményesség hatásfoka csökkenne!

 

Jelentkezéskor válasszák ki, melyik tanfolyamot kívánják előbb, melyiket utóbb elvégezni!

 

Meseterápia - Kezdőknek és Haladóknak (7 alkalom)

A csoportmunka témája a rákbetegséggel együtt járó megrázkódtatás, veszteségérzés, halálfélelem, bagatellizálás, hárítás, bizonytalanság, … stb. oldása a mesék segítségével. Az alkotó-fejlesztő meseterápiás csoportmunka célja a népmesékbe rejtett évezredes bölcsességek segítségével helyreállítani belső, megbomlott rendünket, lelkünk békéjét, életünk harmóniáját és a folyamat végén már mindenki tudja, hogy a mesék élni tanítanak. A résztvevők biztosan tudják használni minden körülmények között a meséket önismeretre, önszórakoztatásra, s ami a legfontosabb, öngyógyításra, szükség esetén önvigasztalásra.

Vezeti: Boris Ilona, meseterapeuta

Időtartam: heti 1x2 óra,
Támogatói hozzájárulás: 3.500Ft/ tanfolyam.

Asszertivitás tréning (8 alkalom)

Az asszertív (önérvényesítő) viselkedés és kommunikáció a pozitív és negatív gondolataink, érzéseink, szándékaink nyílt, őszinte és egyenes, direkt módon való kifejezésének képessége. Érdekeink érvényesítése mások érdekeinek tiszteletben tartása mellett. Segít, hogy felelősséget vállaljunk magunkért és tetteinkért anélkül, hogy másokat bírálnánk vagy hibáztatnánk. Segít konstruktív megoldást találni akkor, amikor a konfrontáció elkerülhetetlen.

A tréning elméleti és gyakorlati elemeket ötvözve saját példák, élmények, tapasztalatok elemzésén keresztül vezeti rá a résztvevőket az asszertív kommunikáció használatának előnyeire. Javulnak emberi kapcsolataik, mindennapjaik során kevesebb stresszt élnek meg, személyiségük pozitívan változik, napjaik harmonikusabban telnek, és ezáltal sokat tesznek egészségük visszanyerése vagy fenntartása érdekében.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti:  Ruzsa Ágota, asszertivítás oktató
Időtartam: 8x2 óra 

Támogatói hozzájárulás: 5.000Ft/tanfolyam
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Relaxáció - Autogén Tréning tanfolyam (10 alkalom)

A relaxáció tudatunk erejének mozgósítása testi és lelki egészségünk védelmében. Az autogén tréning (AT) a stressz leküzdésének egyik leghatékonyabb, Nyugaton kifejlesztett módszere, mely egyszerű mentális gyakorlatok sorából áll.

Vezetésemmel a Schultz-féle klasszikus Autogén-tréninget tanuljuk, heti másfél órában, összesen 10 alkalommal, ebbe beleszámít az első, tájékoztató előadás, és az utolsó lezáró foglalkozás is. 

Ennyi idő alatt, csak napi, rendszeres otthoni gyakorlás mellett, fokozatosan, lépésről lépésre haladva lehet „autogén” (önszuggesztív) módon elsajátítani ezt a relaxációs eljárást!
Az Autogén Tréning tehát, nyugodt fizikai állapotban végzendő, mentális gyakorlatok sorozata, egy befelé forduló passzív koncentráció, melynek hatására a feszültségek leépülnek, feloldódnak, és az egyre növekvő belső nyugalom és higgadtság elérésével  harmonikusabbá válnak a test akaratlagos és vegetatív folyamatai.

A rendszeres gyakorlással javul a konfliktuskezelő és teljesítőképesség, a koncentráló,  és megjegyző képesség, csökkenek az elalvási és átalvási zavarok, fájdalomcsillapítás érhető el a fájdalomküszöb eltolásával, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válhatunk a mindennapjainkban

A tizedik alkalom, minden csoport végén, nyílt gyakorló nap valamennyi Tűzmadár Alapítványnál Autogén Trénget végzettek számára.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Harasztovich Edit mentálhigénikus segítő
Időtartam: heti 1x1,5 óra, 10 alkalom

Egyéni konzultáció csoporttagoknak: a foglalkozás előtt (50 perc) előzetes bejelentkezést követően vehető igénybe (ingyenes)

Támogatói hozzájárulás:: 5.000Ft/tanfolyam

 

"Erőt meríteni a stresszből" - a meditáció segítségével  (4 alkalom)

Könnyen elsajátítható meditációs gyakorlatok segítségével megtanuljuk a stressz energiáját a hasznunkra fordítani. Olyan meditációs gyakorlatokat ismerünk meg, amelyek segítségével támogatni tudjuk belső szerveink működését, elérhetjük, hogy idegrendszerünk és testi energiáink kiegyensúlyozottá váljanak, hogy negatív érzéseink pozitív hajtóerővé transzformálódjanak.

A meditációk egyensúlyt és nyugalmat teremtenek bennünk, örömtelivé tesznek, ellazítanak, növelik a tudatosságunkat.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes pszichológus 
Időtartam: 4 alkalom, heti 1x 1 óra

Támogatói hozzájárulás:: 2.500Ft/tanfolyam

 

Hellinger-féle családállítás

Bert Hellinger felfigyelt arra, hogy testi-lelki bajaink kialakulását akár generációkon átívelő működési mechanizmusok is befolyásolhatják. Úgy tűnik, mintha sorsunk elválaszthatatlanul összefonódna a kibővített családunk tagjainak sorsával. A tagokból álló egészt Hellinger „családi léleknek” nevezi. Ebbe a nagy egészbe ágyazódik bele az egyes ember élete, és sokszor oly módon irányítja azt, hogy az illető arról nem is tud. A családállítás egy olyan módszer, amellyel az emberek által tudatosan nem érzékelt, csak gátló hatásában megmutatkozó lelki kötés deríthető ki és oldható fel.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház 
A foglalkozást vezeti: Ruzsa Ágota vagy  Dr. Angster Mária
Időtartam: havi 1 alkalom, 4,5 óra

Támogatói hozzájárulás:: 1.000Ft/alkalom

 

Támasz csoport hozzátartozóknak (6 alkalom)

A programot daganatos betegeket gondozóknak, hozzátartozóknak és mindazoknak szervezzük, akik ebben a nehéz helyzetben segítőként működnek közre. A program feszültségoldó technikákat tanít, és segíti a támaszt nyújtó családtagra, partnerre nehezedő érzelmi problémák feldolgozását. A gondok megosztása, a saját problémák átgondolása, a feszültségeket előidéző helyzetek megbeszélése egy hasonló helyzetben lévő és egymást támogató csoportban megóv a nehézségek okozta kifáradástól és kiégéstől. Saját problémáink rendezése energiát szabadít fel, és még több erőt ad a szeretett beteg személy támogatásához.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Harasztovich Edit mentálhigénikus segítő vagy Kovács Anna Ágnes, pszichológus, gyász tanácsadó vagy Ruzsa Ágota, MBCC oktató

Támogatói hozzájárulás: adomány
Időtartam: 5 alkalom, hétfői napokon 16-18 óráig, 1x2 óra/hét 
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

 

Érzelmek kezelése kölcsönös önsegítő módszerrel - Co-counselling (10 alkalom)

Az érzelmek feldolgozását segítő kurzus. Életvezetésünk, traumatikus élményeink lehetőséget adnak arra, hogy lelkünk rejtett zugaiban  megbújva és szaporodva irányítsák magatartásunkat és ezzel befolyásolják életünk további alakulását. A feldolgozást sokszor katartikus élményeken át éljük meg, néha lassan, észrevétlenül alakul a folyamat, máskor külső segítségre van szükség. A Co-counselling (kölcsönös tanácsadás) módszerének kidolgozója John Heron azok számára ajánlja rendszerét, akik szeretnének rálátni és megszabadulni régóta őrizgetett  érzelmeiktől és ebben a feldolgozó munkában szeretnének segítséget kapni és nyújtani. A Co-Co tréningek olyan technikák elsajátítására adnak lehetőséget, melyek mindkét irányban hatékonyabbá teszik az érzelmi munkát.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház 
A foglalkozást vezeti: Ruzsa Ágota, co-counselling oktató 
Időtartam: 8x2 alkalom 
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll

Támogatói hozzájárulás:: 5.000Ft/tanfolyam 

 

Eseménynaptár

Facebook

Cikkek


Itt minden szónak súlya van 2015-06-29 12:44

A beteg és a „többiek”

részletek

Lélekben is gyógyulni kell 2013-11-10 20:29

A rák diagnózisa olyan mint a cunami: ahol előző nap még boldog párok sétáltak a tengerparton, ott másnap a pusztulás és romok képei fogadnak...

részletek

Előítélet-mentes sorstársak a Tűzmadárban 2013-11-10 19:18

Az egészséges ember a jelent, de jövőjét is csak egészségesként tudja elképzelni. Hárít, minden kórság gondolatától irtózik, még akkor is... részletek