Telefon:

E-mail cím:

Jól vagyok. - Krizsán Pál

Jól vagyok.

Életemben nemcsak Jézus születése, hanem 2013 is az új időszámítás kezdete. Vannak dolgok, történések, melyek e dátum előtt zajlottak, és szinte már a múlt ködébe vésznek, annyira elmosódottan emlékszem csak rájuk, s vannak olyan események, melyek egész más okból váltak jelentőssé e dátum után.

Elmondhatom, hogy ötven éves koromig nem voltam igazán beteg, nem láttam kórházat belülről, csak akkor, ha látogatóba mentem. Felelősséggel gondolkodó személyként azonban rendszeresen jártam éves kivizsgálásokra, laborra. Körzeti orvosom javaslatára kezdtem járni urológushoz is, aki minden évben kért PSA vizsgálatot. (Ez egy prosztata specifikus antigén vizsgálat, melynek változása utalhat rosszindulatú elváltozásokra is.)

2012 őszén ez az érték meghaladta a határértéket, de még nem volt olyan magas, hogy rosszindulatú elváltozásra gyanakodjon az orvosom. Megkezdődtek az ilyenkor szokásos vizsgálatok, gyógyszeres kezelések. A kivizsgálásokra végül is egy prosztata biopszia tett pontot.

Pozitív.

Olvastam döbbenten 2013 februárjában a szövettani jelentést. Egy világ dőlt össze bennem. Jöttek a szokásos kérdések. Miért pont én? Most mi lesz? Mi lesz velem?  MI lesz a családommal? A gyerekeimmel? A feleségemmel? Meg fogok halni? Zakatoltak a gondolataim egyre másra, nem tudtam másra gondolni, csak a jövőre.

Ekkor elkövettem egy óriási hibát. Már az őszi, határérték feletti PSA eredményem után elkezdtem keresgélni, kutakodni az interneten. Mindent elolvastam, megnéztem válogatás nélkül. A biopszia után ez a keresgélés csak fokozódott. Munkából hazajőve egyből bekapcsoltam a számítógépet, s „információkat” kerestem a prosztatarákról. Annyira elfajult a dolog, hogy szinte semmi mással nem foglalkoztam. A válogatás nélkül olvasottak azonban csak összezavartak, elbizonytalanítottak, beszűkítették a gondolkodásom. A családom, a barátaim, a környezetem azonban nem hagyott magamra. Baráti közbenjárásra sikerült egy jó sebészt találnom, aki 2013 májusában sikeresen megoperált.

A jó operáció és a szövettani jelentés meg kellett volna, hogy nyugtasson. azonban a gondolkodásom nem változott. Változatlanul a netet bújtam, túlélési statisztikákat böngésztem, az esélyeimet latolgattam.

Megint a család, pontosabban szólva a nejem jött a segítségemre. Látta, hogy ebből a mókuskerékből nem tudok kitörni, s javasolta, ha úgy is a netet bújom, nézzek körül, keressek külső segítséget.

Így találtam a Tűzmadár Alapítványra, s az ott dolgozó lelkiismeretes, hozzáértő szakember gárdára. Jelentkeztem a különböző tanfolyamaikra, melyek nagyon hasznosnak bizonyultak, sokat segítettek nekem. A „Simonton tréninggel” kezdtem, aztán jött az „Artemis” és a „Williams” tréning. A tanfolyamokon tanultakat fokozatosan beépítettem a hétköznapjaimba. Lépésről, lépésre átprogramoztam a gondolkodásom, igyekeztem megfogadni, alkalmazni a foglalkozáson hallottakat. Változtattam a táplálkozási szokásaimon, hallgatva a dietetikus tanácsira. Jóval több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztok.

Napi rendszerességgel végeztem a relaxációs, vizualizációs gyakorlatokat Az „itt és most” gondolat jegyében igyekeztem élni. Törekedtem a tudatos jelenlét, az éber figyelem megvalósítására. Kevesebbet „agyaltam” a jövőn, leszoktam az orvosi weboldalak látogatásáról, az esélylatolgatásról, a statisztikák tanulmányozásáról.

Elfoglaltam magam. Mondhatni, megint szerencsém volt, amikor elkezdtem íjászkodni. Kiderült, az íjászat nemcsak sport, hanem mentális tevékenység is.Az edzéseken végzett relaxációs gyakorlatok jól kiegészítették, erősítették az Alapítványnál tanultakat. A heti rendszerességgel végzett sport mellet rendszeresen járok úszni, szaunázni.

Igyekszem a szabadidőmet is hasznosan eltölteni. Olyan dolgokkal kezdtem el foglalkozni, amit soha nem hittem volna magamról. Megtanultam kenyeret sütni, méghozzá nem is akármilyen kenyeret! Feleségem alig várja, hogy elkészüljön a friss kenyér, s megkóstolhassa.

Saját magam készítek sajtot. Szeretek kísérletezni, új ízeket kipróbálni. Szerénytelenség nélkül állíthatom, nem tudok annyi sajtot készíteni, amennyire ne lenne kereslet.

Mielőtt azt hinné az olvasó, hogy egy „hollywoodi” sikertörténetet olvas, szeretném leszögezni, hogy ez az út nem volt buktatóktól mentes, sokszor visszaestem hullámvölgybe kerültem, főleg az időszakos kontrollok előtt.

A négyhavonta sorra kerülő laborvizsgálatok lelkileg megviseltek. Gyakran szorongtam, sokszor pánikba is estem. Ami segített ilyenkor, az az volt, hogy tudtam, mit kell tennem, hogy legyőzzem a szorongásom. A Házban tanultak alkalmazásával mintegy rákészültem ezekre a vizsgálatokra. Ha nem ment egyedül a dolog, akkor segítséget kértem az Alapítvány onkopszichológusától. Ezek a személyes beszélgetések aztán átlendítettek a holtponton.

Az idő múlik, s elmondhatom, köszönöm, jól vagyok.

Ahhoz, hogy ezt elmondhassam, azonban hosszú utat kellett megtennem!

Szerencsére, ezen az úton volt segítségem. Segített a feleségem, a lányaim, a barátaim. Elfogadták, tolerálták a szorongásaim, a pánik hangulatom. Segítettek, hogy talpra álljak.

Sokat segített a talpra állásomban az Alapítvány, az Alapítvány szakembergárdája, élükön Rohánszky Magdával. Köszönet érte!

Köszönöm, jól vagyok! Jól vagyok, mert úgy érzem, mindent megtettem, hogy jól is lehessek!

2016. december 3.

Krizsán Pál

Előítélet-mentes sorstársak a Tűzmadárban 2013-11-10 19:18

Az egészséges ember a jelent, de jövőjét is csak egészségesként tudja elképzelni. Hárít, minden kórság gondolatától irtózik, még akkor is... részletek