Tűzmadár ház segítő foglalkozások

Hírlevél fel- és leiratkozás
esetén kérjük, küldjön e-mailt vagy telefonáljon.

Művészeti foglalkozások

Művészetfoglalkozások

FONTOS!  Egyszerre csak EGY csoport- és vagy művészeti foglalkozásra lehet járni, amikor azok képzés jellegűek, ie. 4-10 alkalmasak és otthoni munkát is igényelnek, azaz MINDEN foglalkozást a Beteg Haladási napló követése szerint, a pszichológussal egyzetetve lehet elkezdeni.

A Katarzis Komplex Művészetterápiás módszer lényege, hogy az évkörön végighaladva ráhangolódunk az egyes hónapok energetikai minőségére, szimbolikájára és engedjük, hogy ezek hassanak ránk, visszaintegráljanak és összekapcsoljanak a természettel és tudattalan világunkkal, hogy mélyebb önismeretre tehessünk szert általuk.

A természet rendjére való ráhangolódás, annak megszokott ritmusa, "rendben tart minket", segít átélnünk és elfogadnunk az Élet természetes ciklikusságát. Az évszakok, hónapok változásaira történő lelki ráhangolódás, a jelenségek megfigyelése aktiválja a sok esetben megrekedt testi és lelki energiáinkat, megküzdő, fejlődést támogató erőforrásainkat, képességeinket.

Ez által rávilágít az állandóság és változás, azaz a megújulás szerepére a lelkiegészség megőrzésében. A terápia folyamatában keletkezett alkotás mintegy tükröt tart az alkotó elé, felkínálva számára az aktuális belső konfliktussal való szembenézés lehetőségét.

Jung szerint: „Az orvosnak a természetet kell vezetőjéül választania, és amit ekkor tesz...az apáciensben lévő alkotó mag fejlődésének az elősegítése.”

Minden emberben benne rejlik a művészet, a szépség iránti vonzalom és önmaga kifejezésének igénye éppúgy, mint maga a „művész” is, aki képes az alkotás, a tánc, vagy éppen egy vers általkifejezni legbensőbb érzéseit, vágyait, félelmeit.

A 8 alkalmas kurzus célja, hogy a résztvevők a gyógyító körtáncok, a szabad alkotás, a versek vagy mesék és a relaxáció segítségével tápláló közeget és eszközöket kapjanak a testi-lelki gyógyuláshoz, életük megújításához, elnyomott érzelmeik, megterhelő élethelyzeteik feldolgozásához.

A foglalkozáson való részvételhez nem szükséges táncos/művészi előképzettség, tehetség vagy hajlam és bármely felnőtt korosztály számára ajánlott. A táncok és a művészeti feladatok egyszerűek, élvezetesek és teljesítményelvárástól mentesek!

Érdemes részt venned, ha:

– szereted a zenét, a ritmust és szívesen adod át magad a színek varázsának, az

alkotás és tánc örömének, a relaxációban való megpihenésnek,

– nehezen fejezed ki magad szavakban, de nyitott vagy ennek művészeti módjaira,

– vágysz egy megtartó közegre, ahol kikapcsolódhatsz és mégis lehetőséged van a

gyógyulásra, egészséged újrateremtésére vagy éppen megőrzésére,

– szeretnél mélyebb önismeretre, megértésre, nagyobb rálátásra szert tenni.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Farkas Andrea művészet- és táncterapeuta
Időtartam: 7 alkalom

Támogatói hozzájárulás 5.000Ft/tanfolyam
Szükséges eszközök: Tűzmadár ház biztosítja

Mesékkel a belső erőforrásokért - Kezdőknek és Haladóknak (7-7-7 alkalom)

A csoportmunka témája a rákbetegséggel együtt járó megrázkódtatás, veszteségérzés, halálfélelem, bagatellizálás, hárítás, bizonytalanság, … stb. oldásának segítése a mesék által. Segítségül hívjuk a népmesékbe rejtett évezredes bölcsességeket, hogy így is helyreállíthassuk belső, megbomlott rendünket, lelkünk békéjét, életünk harmóniáját. A tervezett műhely célja, hogy a folyamat végén már mindenki tudja, hogy a mesék élni tanítanak. A résztvevők biztosan tudják használni minden körülmények között a meséket önfejlesztésre, önszórakoztatásra, s ami a legfontosabb, öngyógyító képességük felélesztésére, szükség esetén önvigasztalásra. Keressék és szeressék a meséket. Mert mire lehet nagyobb szükség, mint hogy mindig elérhető legyen egy belső stabil kapaszkodó a rendhez, amit a mesékkel való élő kapcsolat biztosíthat.

Vezeti: Boris Ilona, meseterapeuta, Metamorphoses egyesület

Időtartam: kéthetente 1x2 óra,
Támogatói hozzájárulás: 5000Ft/ tanfolyam(7 alkalom).

Irodalom, film és dialógus a megküzdésben (biblioterápia)

Az irodalomterápia a művészetfoglalkozások egyik ága. Olyan személyiségfejlesztő módszer, amely szépirodalmi művekből kiindulva irányított olvasással segíti a résztvevők önismeretének, személyiségének fejlesztését, hiszen a művek többnyire mindennapi gondokat fogalmaznak meg.

A feldolgozott szövegek szereplőivel való azonosulás lehetőséget nyújt a szereplők konfliktusainak végiggondolására, majd arra is, hogy a tanulságokat a saját élethelyzetünkre vonatkoztatva építsük be az életünkbe.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Imrei Andrea biblioterapeuta és/vagy Ruzsa Ágota, dialógus  facilitátor és magyar tanár
Időtartam: kéthetente 3 óra

Támogatói hozzájárulás 5.000Ft/tanfolyam