MBCR- Éber figyelem és megküzdés a rákkal

MBCR – Megküzdésprogram (7+1 alkalom)
Éber figyelmen alapuló program rákbetegeknek

Az "MBCR" angol rövidítés a tudatos jelenlétre épülő, a rákbetegséggel való megküzdést segítő program elnevezése.
Programunk folyamatos biztosításában kulcsfontosságú szerepet tölt be a Tarpai Emese Body-Mind Centrum, mely a Tűzmadár Alapítványon belül a tudatos jelenlét, éber figyelem fejlesztését szolgálja. A program gerincét a test és lélek egységének erősítése, a szorongás, stressz okozta terhek feldolgozása, a belső növekedést serkentő kreatív folyamatok beindítása képezi. Eszközül hívjuk ehhez a pszichoedukációt, vagyis a rákbetegséghez és a hozzá kapcsolódó lelki-szociális problémák kezeléséhez szükséges ismereteket, valamint stresszkezelő módszereket, az érzelmek feldolgozását, az egészséget támogató életmód tervezését, kialakítását, stb.

Programunkban igyekszünk minden jelentkező számára biztosítani pszichológussal, gyógytornásszal, illetve dietetikussal folytatható konzultációkat, valamint a testi-lelki állapot felmérését szolgáló értékelő rendszereket, melyek segítségével kijelölhetők azok a kritikus területek, állapotok, melyek gyógyítást, fejlesztést igényelnek.

A program intenzív (8 héten át heti 1x3 óra), kis létszámú (maximum 10 fő) csoportokkal zajlik, és személyre szabott instrukciókkal, szoros visszacsatolással, rendszeres gyakorló anyaggal segíti a tudatos jelenléthez szükséges testi-lelki kapcsolat kialakítását. A tudatos jelenlét, éber figyelem azt jelenti, hogy az adott személy minden pillanatban tudatában van annak, mi történik vele, illetve körülötte. Mit, miért csinál, hogyan érez a teste különböző tevékenységek során? Hogyan és mit jelez a teste, ha kimerült, feszült vagy éhes? Hogyan éli meg a feszültséget az egész teste? Az éber figyelem állapotában az ember minden pillanatban képes kapcsolatba kerülni érzelmeivel, gondolataival és kezelni tudja nyugtalanító gondolatai következményeit. Az MBCR megtanít arra, hogy saját életünk tudatos alakítói, kontrollálói legyünk, ne pedig passzív elszenvedői.

A tanfolyamokra folyamatosan lehet jelentkezni. Kifejezetten olyanok számára javasoljuk, akik tanácstalanok abban, hogyan és mit tegyenek saját gyógyulásukért, hogyan járuljanak hozzá a betegséggel való megküzdéshez. A programot hozzátartozók számára is ajánljuk. Nem csak a rájuk háruló feszültségek, és egyéb problémák kezelésében nyújthat segítséget, hanem a beteg hozzátartozó megfelelő támogatásában is.

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes, pszichológus,MbCR és keleti mozgás és meditáció oktató
Időtartam: 8 alkalom,  heti 1x3 óra

Támogatói hozzájárulásról IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: jegyzetfüzet, toll