TEST-TUDAT MOZGÁS CSOPORTOK

Mozgásterápia

Gyógytorna (fizioterápia) és Pink Ribbon

A daganatos betegségek kezelése, a műtétek, a sugár- és kemoterápia egyaránt igénybe veszi a szervezetet. A megváltozott testkép elfogadása, a fizikai erőnlét visszaszerzése, a mozgás- és egyéb funkciók megtartása, a szövődmények megelőzése, bizonyos segédeszközök használatának elsajátítása csak néhány példa az onkológiai fizioterápia által nyújtott lehetőségekből. A gyógytorna jelentősen hozzájárul a jobb életminőséghez és a testi-lelki rehabilitációhoz. A csoportos gyógytorna gyakorlatok célja többek között a mozgáskoordináció fejlesztése és a nyiroködéma megelőzése.


A csoportos foglalkozás "Pilates" kifejezetten daganatos betegek számára kidolgozott, pilates-alapú tornagyakorlatokból áll, Glotz Mária vezetésével.   
Bár a gyógytornász elsősorban emlődaganattal műtött, kezelt betegek számára dolgozta ki a 10 alkalomból álló (10x1 óra) tanfolyami programot, de bárki számára bátran ajánlhatjuk, hiszen főként nyújtó, kondicionáló, erősítő gyakorlatokból áll.

Fontos! ONLINE kapcsolódás esetén minden jelentkező személyes felelősséget vállal, hisz ott a tevékenységet a foglalkozást vezető személy nem tudja egyénileg megfelelő módon követni. 

Várjuk a jelentkezéseket az egyéni – és csoportos tornára!

 

Helyszín: Tűzmadár Ház és Online
A foglalkozást vezeti: Glotz Mária, 
Időtartam: csoportos: 10 alkalom, heti 2x1 óra, 
Csökkentett részvételi díj: Ennek részleteit ide kattintva olvashatja. 
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat, zokni, torna vagy jógaszőnyeg (hozható, ha van saját!)
 

Csikung, Do-In, Jóga

A csikung ősi kínai önfejlesztő mozgásgyakorlatok rendszere, amely testi, lelki (érzelmi) és szellemi erősítésünkre szolgál. A csikung a fizikai testünkön belüli energia általunk tudatosan irányított áramoltatásának művészete. Ezt a megfelelő testtartással, a mozdulatok és a légzés összehangolásával, valamint az energia keringetésére irányuló figyelemmel érjük el. A hagyomány szerint a csikung elsősorban az energiarendszerre hat, és azon keresztül fejti ki hatását az egyes szervrendszerekre, így például:

  • gazdaságosabbá teszi a keringési rendszer működését;
  • mélyíti a légzést, ezáltal javul a hasi szervek vérellátása;
  • relaxált állapotot hoz létre, ami határozottan segíti a gyógyulási folyamatokat.

A Csikung előnyei közé tartozik, hogy a mozdulatok kifejezetten lassúak, ezért a formagyakorlat elvégzése nem jelent túlzott fizikai megterhelést. A gyakorlatok segítségével képessé válunk a bennünk áramló energiák kiegyensúlyozására, a betegségek megelőzésére, teljesítőképességünk javítására, gyógyulási folyamataink megsegítésére és belső harmóniánk megteremtésére.

A Do-In egyszerű mozdulatokból, nyújtásokból, légzőgyakorlatokból és önmasszázsból álló rendszer, amely segíti testünk-lelkünk harmóniájának megőrzését és öngyógyító erőink aktivizálását.

 
A Test-tudat Jóga testi és pszichés hatásai egyaránt jótékonyak: csökkenti a fájdalmakat, javítja az emésztést, vitalizál, élénkít. Javul az önkontroll, a pozitívabb beállítódás és az optimizmus erősödése pedig a feszültségünk oldásához is hozzájárul

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes (Csikung és Do-In); Janits Szabó Virág (Jóga)
Időtartam: Do-In: heti 1x1 óra ; Jóga: 5 alkalom, heti 1x1,5 óra, Csikung: 10 alkalom, heti 1x1,5 óra
Csökkentett részvételi díj: IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat, zokni
 

8  brokáttekercs

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb chi kung gyakorlatsor a “8 brokáttekercs (Ba Duann Gin)”.

Kínában és azon kívül is széles körben elterjedt és számos stílus keletkezett belőle.

Nagyon értékesnek tartják azt az egészséget, amelyet e gyakorlatok segítségével el lehet érni.

A 8 brokáttekercs elnevezésű gyakorlatsor a 12. századból ered és 8 álló és 8 ülő gyakorlatból áll. Segít az egészség megőrzésében, támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, és fokozza a testi erőt.

A mozdulatok hatására chi (energia, életerő) gyűlik össze a végtagokban, majd az így megnövekedett chi áramolni kezd a testben, és eltávolítja az akadályokat, táplálja a szerveket. A gyakorlatsor átmozgatja az egész testet, lecsendesíti az elmét, elmélyíti a légzést, fokozza a belső szervek körül a chi keringését, segítve őket ezzel a gyógyulásban.

 

Helyszín: Tűzmadár Ház
A foglalkozást vezeti: Tóth Ágnes 
Időtartam: heti 1x1 óra, összesen 4 alkalom
Csökkentett részvételi díj: IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.
Szükséges eszközök: kényelmes sportruházat, zokni
  

Nordic Walking a Margit szigeten

A Nordic Walking egy speciális gyaloglásforma. Fontos különbség a séta és nordic walking között a botok használata. Kutatások bizonyítják, hogy a normál sétáláshoz képest a botok használata 30 százalékkal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket. Javul a test oxigénellátása, ami a daganatos betegségből való felépülésnél és az egészség megőrzésénél is fontos szempont. A Nordic Walking javítja az állóképességet, oldja a nyak és váll izmainak feszülését. A jobb vérkeringés révén segíti az agy oxigénellátását. Az izületek hajlékonyabbá, az izmok erősebbé válnak.

Helyszín: Margitsziget

Időpont: az aktuális programoknál kell nézni(indulás a Margit híd felöli bejárótól, érkezés ugyanoda)
A foglalkozást vezeti: Seregély Bea 
Csökkentett részvételi díj: 1000Ft/alkalom
Szükséges eszközök: kényelmes gyalogló felszerelés, nordic walking botok (nem kötelező, a séta azok nélkül is hasznos!)

 

Hozzávetőleges útmutató a megfelelő méretű bot kiválasztásához:

 

    (testmagasság - bot méret) 

  • 140cm – 95cm               145cm – 95cm                 150cm – 100cm         
  • 155cm – 100-105cm      160cm – 105-107,5cm      165cm – 110cm
  • 170cm – 112,5-115cm   175cm – 115-117,5cm      180cm – 117,5-120cm
  • 185cm – 122,5-125cm   190cm – 125-130cm         195cm – 130-135cm
 
Előzetes regisztráció szükséges telefonon vagy email-ben,
 mert 8 fő alatti létszám esetén nem indul el a séta!
 
Jelentkezni az aktuális foglalkozás hétfőjén 10 óráig lehet a Tűzmadár Alapítványban!

 

ZUMBA                                  

Tűzmadár rehabilitációs Zumba Gold® Érintetteknek - Élménytánc Szabó Krisztával, melyet speciálisan daganatos betegséggel érintettekre adaptált egészségfejlesztő és -megtartò célokat támogatva a gyógyulás útján, elfogadó, támogató, segítő légkörben, önszabályzó, egyéni intenzitást lehetővé tévő tanácsokkal megtámogatva a résztvevőket. Online keretek között egyéni felelősséggel ajánljuk. A rendszeres testmozgás kiemelkedő egészségre gyakorolt hatásai mellett a Zumba® különlegesen magas felszabadító- és örömfaktora miatt speciálisan hat az immunfolyamatok optimalizálására és nagyon gyorsan javítja az erőnlétet. RÉSZVÉTELI DÍJRÓL IDE KATTINTVA TÁJÉKOZÓDHAT.

Alacsonyabb intenzitású óra, kiemelten nagy figyelemmel és segítő tanácsokkal az egyén teljesen önszabályozható mértékkel történő részvételére, mely állapot függően minden résztvevő számára megfelelővé állítható Kriszta instrukciói alapán. Az óra eleve ugrás, csavarás és rángató mozdulat-mentes!

 

A lépéseket nem kell tudni, csakis az oktatónak! Táncos előélet NEM szükséges!

Pozitív mellékhatásként persze a rendszeresen járókra idővel „ragadnak” a lépések, ám a zumbában NEM ez a lényeg!

AMI FONTOS az a Zumba® varázs:

- a hihetetlen magas öröm és- élményfaktor, a rendszeres 40-60 perces Zumbás testmozgás egészségre gyakorolt számos pozitív hatása, - szinte észre sem vesszük, hogy eltelt egy óra a különleges Zumba® mámorban fürödve

- a forró vidám latin dallamokra való mozgás napokra, hetekre kiható öröm, boldogság érzése, a felszabadult hangulat és a mindezekből fakadó jótékony egészségfejlesztő hatások.

Helyszín: ONLINE INTERNET vagy személyesen Tűzmadár ház

Időpont: Hétfő 6h-7h  Zumba Gold  és szerda 6-7h Zumba®
A foglalkozást vezeti: Szabó Kriszta
Részvételi díj: Hétfőn Tűzmadaraknak térítésmentes, adományt szivesen fogadunk, szerda Szabó Krisztával kell egyzetetni. 
Szükséges eszközök: laza ruha és kitartó jókedv

 
 

Eseménynaptár

Facebook

Cikkek


Képmás magazin 2019-12-15 17:46

Életmentő lehet a rákbetegek lelki gondozása

részletek

Itt minden szónak súlya van 2015-06-29 12:44

A beteg és a „többiek”

részletek

Lélekben is gyógyulni kell 2013-11-10 20:29

A rák diagnózisa olyan mint a cunami: ahol előző nap még boldog párok sétáltak a tengerparton, ott másnap a pusztulás és romok képei fogadnak...

részletek