Tűzmadár konyha
Az online térben Kisa Judit, dietetikusunk, a Semmelweis egyetem oktatója minden hónapban 2021-től megajándékoz bennünket egy-egy recepttel.
Az 1. recept MÁKTORTA
2020 Karácsonyi ünnepségünkön hangzott el Judittól.
Hozzávalók:
40 dkg alma reszelve, enyhén kinyomkodva.
2 tojás
6 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítés, én kókuszvirág cukrot használtam),
1 citrom reszelt héja és leve (tehát bio legyen!),
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
10 dkg őrölt mandula,
20 dkg darált mák,
2 tojás fehérje + 1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az almát, a citrom levét és reszelt héját, a fahéjat. Rászórjuk a mandula lisztet és darált mákot. rászórjuk a szódabikarbónát, és összeforgatjuk a tésztát. Kiolajozott kisebb tepsibe terítjük a tésztát. 180 fokon előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. Közben 2 tojás fehérjét csipet sóval (egy csipet sót tegyetek a tésztába is!), és egy csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük.A tésztát kivesszük a sütőből, ráterítjük a habot. A hőmérsékletet visszavesszük 150 fokra, és további 10 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Kisa Judit