Szakcikkek » Distressz

Distressz

2013-11-14 17:25:45

Gyűjtő fogalom, az érzelmek széles skáláját foglalja magába, pl: tehetetlenség, szomorúság, félelem, szorongás, pánik, depresszió. A distressz normális reakció a rák diagnózisára, akár saját magunk vagy ha szeretteink szembesülnek a megrázó hírrel. A distressz intenzitása különböző lehet, a napi tevékenységben is gátolhatja a személyt, mégsem a gyengeség hanem az érzelmi tehertétel jelzője. Általában néhány héten belül csökkennek a distressz tünetei, vagy akár teljesen meg is szűnhetnek!

Ha a distressz erősödik, érdemes szakember segítségét kérni. Ilyen, a distressz erősödését jelző tünetek lehetnek pl:

 • az elhatalmasodó félelem, rémület, pánik,
 • nagyfokú szomorúság, mely miatt úgy érzi nem tudja végigcsinálni a kezeléseket,
 • szokatlan ingerlékenység és düh,
 • a fájdalommal és fáradtsággal, hányingerrel való megküzdés képtelenségének érzése, ("ez már túl sok, elegem van")
 • gyenge figyelem koncentráció, csapongó gondolatok, hirtelen memória zavarok
 • nehézség bármilyen döntés meghozatalában
 • kétségbeesés, reménytelenség, a továbblépéshez szükséges kapaszkodó hiánya
 • a halál és a rák gondolatának folyamatos jelenléte ( aggodalom, rágódás)
 • alvás problémák (kevesebb, mint 4 óra alvás naponta)
 • evés zavarok, csökkenő étvágy vagy étvágytalanság heteken keresztül
 • megoldhatatlannak tűnő családi konfliktusok, problémák
 • annak a hitnek vagy vallásnak a megkérdőjelezése mely máskor biztonságot adott
 • értéktelenség, haszontalanság érzése ( "semmire sem vagyok jó").

Néha múltbeli történések még sérülékenyebbé, distresszesebbé tehetik a beteget vagy hozzátartozóját: pl: családtag, rokon, aki a múltban rákban halt meg, valaki közelállónak a közeli halála, múltbeli öngyilkossági gondolatok, depresszió jelenléte a múltban, fájdalomteli, régi események felelevenedése, melyek kapcsolatot mutathatnak a jelenlegi helyzettel.

Mit tehet a rákbetegséggel való megküzdésben a distressz csökkentéséért?

Támaszkodjon azokra az erőforrásokra, melyek a múltban is segítettek a nehéz helyzetek, krízisek, problémák megoldásában. Ha jól esik keressen valakit, akivel bizalmasan tud beszélni betegségéről. Ha nem akar beszélni róla, relaxáljon, meditáljon, hallgasson zenét. Ha valamit megpróbál, és az nem segít, keressen más megküzdési módokat. A rákkal kapcsolatban egyszerre csak egy problémára koncentráljon. Könnyebbnek tűnik az óriási teherrel megbirkózni, ha kisebb részekre bontja le az ember. A jelenre fókuszáljon, a jövő miatti aggodalom csak elhasználja az erőket.

Járjon támasz vagy önsegítő csoportokba és csak olyan csoportban maradjon, amitől jobban érzi magát. Keressen olyan onkológust, akinek felteheti az összes kérdését. Kölcsönös tisztelet, elfogadás és bizalom jellemezze orvosával való kapcsolatát. Tegye egyértelművé, hogy kezelése folyamatában partnerként akar részt venni. Kérdezze meg, hogy milyen mellékhatásokra számíthat és készüljön fel rájuk. Legyen egy füzete, amiben jegyzi a kezelések időpontját, a labor értékeket, és egyéb vizsgálati eredményeket.

Vezessen naplót, ha szeretné érzelmeit teljes szabadságban kifejezni. Meglepően hasznos és terápiás hatású az érzelmek és gondolatok kiírása magunkból.

Sétáljon, tornázzon, legyen sokat társaságban. Ne tűrje csendbe a szenvedést és a fájdalmat. Beszéljen róla és kérjen segítséget, ha szükség van rá. A distressz minden tünete kezelhető. Gyógyulása érdekében legalább olyan fontos figyelni a lélek jelzéseire, és kezelésére, mint a test tüneteire és gyógyítására.

• Vissza a szakcikkekhez •

Eseménynaptár

Facebook

Cikkek


Képmás magazin 2019-12-15 17:46

Életmentő lehet a rákbetegek lelki gondozása

részletek

Itt minden szónak súlya van 2015-06-29 12:44

A beteg és a „többiek”

részletek

Lélekben is gyógyulni kell 2013-11-10 20:29

A rák diagnózisa olyan mint a cunami: ahol előző nap még boldog párok sétáltak a tengerparton, ott másnap a pusztulás és romok képei fogadnak...

részletek