Skip to content

A Tűzmadár története

Alapítványunk teljes neve: Tűzmadár Alapítvány a Minőségi Életért

A Tűzmadár nevet Rohánszky Magda, onko-pszichológus már 1999-ben, egy beszélgetésben megemlíti, mikor arról folyt a diskurzus, hogy mikor az élet teljesen és reménytelenül összeomlani látszik, akkor is képesek lehetünk hamvainkból életünket újjáépíteni. Rohánszky MagdaLéna 2001. januárjában a Szent László kórház onkológiai centrumában kezdett munkát onko-pszichológusként.
Ettől kezdve, a daganatos betegekkel dolgozva már kibontakozott a Tűzmadár komplex támogatói és a gyógyítást kiegészítő programterve. Első lépésként elindította kollégákkal közösen a szakmai fókuszú Magyar Pszicho-onkológia Társaságot (MPOT).
Majd 2005-ben a Tűzmadár, mint önálló és országos lefedettséget biztosítani kívánó alapítvány gondolatát  az a sürgető szükségszerűség vetette fel, hogy a daganatos megbetegedések száma évről évre növekszik, mégis kevés az olyan szakember, akihez a rákbetegek segítségért fordulhatnának speciális lelki, pszichoszociális problémáik megoldásával, kezelésével kapcsolatban.

Olyan központot és lokális központok hálózatát kívántuk létrehozni és/vagy támogatni, ahol onkológiában jártas pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok, tanácsadók és az életminőséget támogató mentálhigiénés szakemberek, művészet- és mozgásterapeuták összefogottan, team munkában dolgoznak azért, hogy a daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak minél komplexebb, sokrétűbb segítséget nyújthassunk a gyógyulás vagy a betegséggel való együttélés folyamatában.

A daganatos beteg számára megváltozik a világ. Csökken munkaképessége, változik a családban betöltött szerepe, fizikai és lelki erőnléte, egzisztenciális helyzete, életminősége. A gyógyulás elérése akár évekig tartó folyamat eredménye is lehet, miközben a beteget folyamatosan a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság érzése gyötri. Az új helyzettel való együttélés nem csak az érintettek, hanem a családtagok számára is nehéz feladatot jelent. Az érzelmi és fizikai terhekkel való megbirkózás néha emberfeletti erőfeszítéseket kíván.

Az életbe és a hétköznapi létbe való visszatérést, egy élhető, minőségében kielégítő élet újrateremtését, akárcsak átmenetileg is, szolgálta a Tűzmadár Alapítvány online programjaival, szakmai műhelyeivel és 13 éven át a Szent László kórház területén működő Tűzmadár Házzal.

Küldetésünk, céljaink:

Nevünk magában hordozza legfontosabb elveinket, céljainkat, terveinket. A rákbetegség sötét képzetét legyőző, fényhozó madár erőt és reményt sugárzó alakját választottuk jelképünknek:

A Tűzmadár az újrakezdés, az újra születés univerzális szimbóluma, a nap, a nemesség, egyediség és gyengédség hordozója. Fény, szépség és béke, győzelem a halál felett, hit és állandóság tartozik jelentései közé.

Ezeket az értékeket valósítja meg és közvetíti alapítványunk. Küldetésünknek tekintjük, hogy tevékenységünk, kutatásaink segítségével hozzájáruljunk a rák kialakulásának jobb megértéséhez, a daganatos betegek gyógyulásához, a betegek és hozzátartozóik esetében is a betegség bármely fázisában felmerülő testi – lelki problémák rendezéséhez, a rehabilitációhoz, illetve az életbe való visszagyógyuláshoz.