Skip to content

Tarpai Emese DÍJ

Akik több éve kísérik figyelemmel a Tűzmadár Alapítványnál zajló eseményeket, azok számára nem ismeretlen Tarpai Emese neve, és az ő emlékét őrző, minden évben meghirdetendő amatőr művészeti pályázat. Emese egyike volt azoknak, akik megvívták a maguk csatáját a betegségek betegségével, a rákkal. Bár nem tudta legyőzni a rákot, de akik ismerték őt, tudják, hogy a betegség sem győzte le őt. Példamutatóan harcolt, sokat tanult belőle, s közben rengeteget adott. Családjának, betegtársainak, és nekünk is: örömet, tapasztalatot, segítséget, példamutatást, reményt. Hitet, hogy minden veszteség egyben nyereség is. Lehet belőle tanulni, általa új szemszögből láthatjuk magunkat, a világot, saját helyünket a világban, létezésünk értelmét, múltunkat és jövőnket is. Persze nem könnyű veszteségeinken túl látni, de érdemes elmélkedni, keresni a rosszon túlmutató jót.

Az Emese Díj célja annak megmutatása, hogy a művészi önkifejezés amatőr szinten is egyik eszköze lehet a betegséggel való megküzdésnek, és örömforrást jelenthet a nehéz napokban. Emese 2010 augusztus 24.-én ment el, idén tíz éve.

Az Emese díj hátteréről ide kattintva lehet olvasni. 

A díj Bíráló Bizottsága: 
Vándor PéterVajkai ZsófiaRuzsa Ágota, Boris Ilona

2020-ban a 10. éves évfordulón programjainkkal szeretnénk Tarpai Emese emléke előtt tisztelegni


DÍJÁTADÓ ONLINE ÜNNEPSÉG ÖSSZEKAPCSOLVA A TŰZMADÁR KARÁCSONNYAL

2020.DECEMBER 17. e. 18h-20h. ONLINE

Belépési link ide kattintva: https://zoom.us/meeting/register/tJMudeGhpjsiH9IDBv2wW3lcgd8_xIL7mILm

————————————————————

Minden évben két pályázat kerül meghírdetésre.

 

TARPAI EMESE TŰZMADÁR DÍJ 

A Tűzmadár alapítvány évek óta meghirdeti egyik kiemelkedő támogatónk tiszteletére és emlékére a TARPAI EMESE DÍJAT mindazoknak, akik a daganatos betegséggel megbírkózva e folyamatot valamely kreatív keretbe fogalmazzák meg (kreatív kelet lehet egy életút – életpálya is, amely kifejezi azt a tudatosodása, fejlődési ívet, ami hozzásegített a megküzdési folyamat megerősítéséhez.
A díj keletkezéséről többet olvashat ide kattintva.

Várunk személyes és/vagy csoportos alkotásokat, írásokat a daganatos betegségükkel küzdőktől (festményt, verset, esszét, novellát, zenei művet, főzést, életritmus kialakítása, érzelmek és gondolataink kezelése, stb.,) melyek bemutatják a lélek belső utazását, a karantén okozta nehézségek ellenére valamely kreatív megküzdési folyamatot.

A 2020. év pályaművek témája:

MEGKÜZDÉSEM A KARANTÉNBAN

 

A pályázatot kérjük eljuttatni fedőnévvel ellátva, és egy külön lezárt borítékban a saját nevet elérhetőséget is jelezve a Tűzmadár Házba, vagy emailen a tuzmadar@tuzmadaralapítvány.hu emailre

2020. október 15-ig.

 

 

Emese-pályázat 2016. nyertesei:

A Tűmadár Alapítvány hagyományosan meghirdette 2016-os évben is

az Emese-díj pályázatot – melyre a betegséggel megküzdők élettörténeteit vártuk,

Jól vagyok” címmel, a gyógyulás, újragondolás, megbékélés, teljes átalakulás témakörében.

 

A beküldött pályázatok elbírálása után az alábbi helyezéseket osztottuk ki a szerzők között:

 

I.     Egerszegi Sándor – Élet/cetlik

 II.    Varga Veronika – Jól vagyok

 III.   Bendik Márta  – Köszönöm, jól vagyok!

 III.   Krizsán Pál – Jól vagyok

     Külön díj:   Zám Mária

 

Tanulhatunk belőlük (tőlük), érdemes elolvasni ezeket a nagyszerű írásokat!

 

 

Emese díj – 2015. pályázat nyertesei

 

2014-ben minden eddiginél több pályamű érkezett amatőr művészeti pályázatunkra. Jó érzés volt látni, hogy a téma, „A veszteségben rejlő nyereség”, sokak szívében, gondolataiban visszhangra talált. A cím választás nem volt véletlen, és lehetne akár alapítványunk egyik hitvallása is, mert naponta halljuk, tapasztaljuk és közvetítjük, hogy minden veszteség egyben nyereség is.

 

Az alábbiakban – a szerzők hozzájárulásával – közöljük az első három helyezett pályaművet. Reméljük, hogy többen tudnak majd erőt meríteni belőle, gazdagodni általa, s így a pályázók „nyeresége”sokakat gazdagíthat.

 

I. helyezett: Újra meg újra  Szerző: Juhász József

 

I. helyezett: Tollak nélkül nincs szárnyalás  Szerző: Ványik Mónika

 

II. helyezett: Karácsonyra hazaengednek  Szerző: Zerkowitz Judit

 

III. helyezett: Újjászületés  Szerző: Gősi Vali